Диво Пиво – Session IPA

Един от най-популярните стилове бира в момента се нарича ИПА или IPA съкратено от India Pale Ale. За първи път е сварена вероятно през 18 век. По своя произход тя е от Великобритания, но първо става популярна в Индия. Тази бира успявала да преживее дългото междуконтинентално пътуване благодарение на по-високото алкохолно съдържание, както и на по-голямото количество хмел, което често слагали дори директно в бурето. Така до Индия стигала една охмелена бира с по-изразен вкус и горчивина, а методът за добавяне на хмела днес се нарича сухо охмеляване или dry hop.

Стилът е преоткрит от американските крафт пивовари от Западния бряг през 80-те години на 20-ти век, които добавят на свой ред американски сортове хмел с по-силни цитрусови и флорални вкусове и аромати и в този си вид стилът завладява света.

Английската и американската ипа днес доста се различават. Цветът на английската ипа е от светъл до кехлибарен, със силен малцов характер с вкус на карамел и бисквити. Традиционната английска мая добавя отчетливи плодови нотки, а местните сортове хмел със своите специфични билкови вкусове балансират сладостта от малца и леко вгорчават бирата.

Централно място в американските ипи пък заема хмелът. Те са значително по-охмелени и ароматни, а вкусът им е доста по-богат и наситен на цитруси и тропически плодове. Най-общо те се делят на две групи по географски принцип – Западен бряг и Източен бряг. Един от най-популярните стилове в момента – New England IPA или NEIPA се доближава изключително много до прясно изстискан фреш от цитруси. Бирите са изключително богати на вкусове и аромати на тропически плодове и цитруси и доста мътни. Бирите от запад пък залагат на силното хмелено присъствие и горчивина.

В нашата ИПА потърсихме баланс между малцовете и хмела. Вярваме, че направихме една пивка, цитрусова, по-скоро клоняща към Западния бряг бира. Бихме казали, че нашата ипа е нейният по-малък брат. Всяка партида е различна, защото се стараем да използваме най-пресния хмел, който можем да намерим в различни комбинации. Използваме почти изцяло американски хмелове заради техните силно цитрусови вкусове и аромати.